Over mij

Rond mijn 13e dronk ik mijn eerste biertjes, dat voelde als ‘thuiskomen’, daar ontstond de magische match – ik en middelen – en de gedachte ‘nooit meer anders’.

Wie ben ik

Ik ondervond aan den lijve de vernietigende werking van verslaafd zijn; het onvermogen om te kunnen doseren en stoppen met het gebruik van middelen. Mijn leven en dat van mijn dierbaren werd 40 jaar in toenemende mate geregeerd door alcohol en drugs. Ik heb meerdere pogingen ondernomen en meerdere behandelingen doorlopen om van mijn verslaving af te komen. Mijn probleem was niet clean worden maar clean blijven.

Uiteindelijk heb ik in een 12 stappen kliniek ‘het licht gezien’. Ik heb mij in dat behandelproces kunnen overgeven en daarbij de pijn, de angst, de machteloosheid en de radeloosheid mogen ervaren die zo kenmerkend zijn voor verslaving. Mede door het kijken naar de schades van mijn dierbaren leef ik sindsdien een clean en nuchter leven. Mijn ‘opdracht’ in het leven is om mensen met verslavingsproblematiek – maar vooral hun dierbaren – te geven wat ik en mijn dierbaren heb mogen ontvangen; een leven zonder middelen, een leven in vrijheid.

 

Life on Life’s terms

Mijn proces

Eerst was er onzekerheid, daarna angst, toen gedrag en uiteindelijk ‘mijn antwoord’.
De gedachte het leven te leven zonder gebruik van geest veranderende- en verruimende middelen als alcohol en drugs was voor mij onrealistisch; ik was geboren om te R&Ren, voor gebruiken en dansen op de vulkaan. Altijd tot de grens en erover!

Ik was 8 en had zonder enige aanleiding het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. De angst om afgewezen te worden door mijn omgeving ontstond. Ik had geen idee hoe te leven met mijzelf, keek altijd ‘van buiten naar binnen’ en dacht; hoe doen mensen dat? Al snel ontwikkelde ik gedrag om het de mensen naar hun zin te maken, ik werd een kameleon die voor zijn 10de levensjaar zich wist te handhaven in nagenoeg iedere sociale context. Het bleek een goed antwoord op de ‘angst om afgewezen te worden’ maar het was ‘werken’, ik liep leeg en de leegte moest ‘gevuld’ worden!

Rond mijn 13e dronk ik mijn eerste biertjes, dat voelde als ‘thuiskomen’, daar ontstond de magische match – ik en middelen – en de gedachte ‘nooit meer anders’. Wat werken was werd een tweede natuur, wat ik als leegte en onrust ervaarde werd ‘gevuld.

Terugkijkend kan ik zeggen dat ik op mijn 8ste niet chill was met wie ik was en dat ik graag iemand anders wilde zijn. Liever niet ‘het wat onzekere bange jongetje’! Het grote verdwalen is daar begonnen, weg bij mezelf; ‘waar is hier de nooduitgang’.

Over mijn leven tussen mijn 13de en mijn 55ste zou een boek geschreven kunnen worden, maar het volstaat met de uitspraak; na de hoogmoed komt de val! Drank en drugs liepen 42 jaar als een rode draad door mijn leven; altijd meer, nooit genoeg. Machteloos, mateloos en oneindig verdwaald!

Toen ik op mijn 55ste meer dood dan levend in een kliniek in Zuid-Afrika belandde was ik emotioneel, spiritueel en financieel bankroet; ik was leeg, op en volledig naar de klote. Ik leefde in duisternis en eenzaamheid en ik had geen idee meer wie ik was.

Het is daar dat ik kennis maakte met de AA meetings; ‘de tafels’, the rooms, de fellowship en het 12 stappen programma van anonieme alcoholisten. Een fellowship van gelijkgestemden – mannen en vrouwen die hetzelfde verlangen deelden – clean&sober leven. Het vertrekpunt was en is; je kan het niet alleen, ‘you’re not alone’. Het is een programma van actie waarbij de ontmoeting en het delen een noodzaak is. De literatuur en de 12 stappen leerde mij hoe te leven zonder middelen, gedrag, de nooduitgang én zonder de angst om afgewezen te worden. Ik bleek een onverbonden – spiritueel zieke man – die zich opnieuw mocht leren verbinden.

Het programma is ‘a way of living life on life’s terms’. Een spiritueel programma waar eerlijkheid, openheid van geest en bereidwilligheid centraal staan. Het begon bij mij met onthouding van drugs- en drankgebruik; dagelijks die eerste borrel of lijn niet pakken. Vandaaruit verder; clean worden was tenslotte mijn probleem niet, clean blijven wel. Het veranderingsproces waar de stappen mij brachten was heftig; pijnlijk, confronterend en beangstigend maar uiteindelijk ook helend, ik ben inmiddels ruim 8 jaar clean, it’s a bloody miracle!

De 12 stappen zijn een reis, een reis naar huis, de weg terug naar jezelf. Thema’s als herkenning, erkenning, overgave, reflectie, verbinding en acceptatie hebben mij thuisgebracht. Ik mocht terug naar het onzekere bange jongetje om in te leren zien dat daar niets mis mee was. Feel the fear and do it anyway werd mijn dagelijkse ding. Langzaamaan begon ik te zien hoe het leven zich als vanzelf uitrolde en hoe ik in kon stappen. Onderdeel uitmaken van; a sence of belonging.